Ingredientele necesare:

  • Ingrediente pentru Foi
  • 500 gr faina patiserie
  • 100 gr zahar pudra
  • 3 linguri cu lapte
  • 1 lingurita rasa cu praf de copt
  • 6 linguri cu ulei
  • 3 oua
  • un praf de sare
  • Ingrediente pentru Crema
  • 1/2 pachet margarina (75 gr)
  • 300 gr zahar pudra
  • 500 ml lapte
  • 3 linguri faina
  • o lamaie(zeama + coaja rasa)
  • Pentru pudrat
  • 3 linguri zahar pudra
  • 2 plicuri zahar vanilat

Cum se prepara Prajitura Alba ca Zapada:

Prajitura Alba ca Zapada este de fapt o prajitura traditionala, preparata in tara noastra de cel putin 30 de ani. La prima vedere, Alba ca Zapada poate parea una din acele prajituri complexe, dar dupa ce o vei prepara pentru prima oara, vei constata ca nu este deloc asa, este o prajitura simpla dar apetisanta.

Prepararea foilor:

  1. Amesteca bine faina cu praful de copt si sarea.
  2. Mixeaza ouale cu laptele si zaharul iar spre final adauga si uleiul, mixand pana la omogenizare.
  3. Peste compozitia rezultata, adauga faina treptat, amestecand cu mana pana se formeaza un aluat care nu se mai lipeste de maini.
  4. Presara faina simpla pe blatul sau masa de lucru apoi imparte aluatul in trei bucati egale. Intinde fiecare bucata de aluat cu ajutorul sucitorului, pentru obtinerea celor de prajitura.
  5. Fiecare foaie se pune la copt pe dosul tavii tapetate cu hartie de copt, in cuptorul incins in prealabil la 180° C. Coacerea fiecarei foi in parte dureaza intre 5 si 8 minute, dar e bine sa verifici stadiul de coacere din cand in cand, pentru ca foile sa nu se arda. Foile sunt coapte cand se rumenesc usor.

Prepararea cremei:

  1. Amesteca bine faina cu laptele intr-un vas, apoi pune vasul la foc mic, amestecand tot timpul, ca sa nu se lipeasca. Din momentul in care compozitia s-a ingrosat putin, mai lasa vasul pe foc cca. 5 minute, apoi se ia vasul de pe foc si lasa-l sa se raceasca.
  2. Freaca margarina cu zaharul intr-un castron, apoi adauga de faina si lapte, realizata la punctul 1 si amesteca pana la omogenizare.
  3. Adauga coasaj rasa si sucul stors de la o lamaie (dupa gust) si amesteca din nou pana la omogenizare.
  4. Imparte crema obtinuta in .

Prepararea finala:

  1. Construieste prajitura(foaie, crema, foaie, crema, foaie) apoi infasoar-o (optional) in folie alimentara si aseaza deasupra un tocator care sa apese pe intreaga suprafata a prajiturii. Pe tocator aseaza alt obiect (nu mai greu de 1 kg) pentru presarea prajiturii. Lasa prajitura la presat la rece timp de 8-12 ore(peste noapte), pentru ca foile sa absoarba putin din crema si sa se inmoaie, iar crema se capete putina consistenta.
  2. Amesteca bine zaharul pudra cu zaharul vanilat si presara deasupra prajiturii, apoi portioneaz-o in forma de romburi.
Noi am folosit o tava de aragaz obisnuita (cca. 30 cm cu 50 cm). Daca ai o tava mai mica, imparte aluatul in 4.
Compozitia de faina si lapte trebuie racita complet, altfel se va taia la amestecarea acesteia cu margarina.
Daca ai o tava mai mica si folosesti 4 foi, imparte crema in 3 parti egale, logic :)

ReteteKulinare.ro iti ureaza Pofta Buna!

GD Star Rating
loading...
Prajitura Alba ca Zapada, 4.7 din 5 | 11 voturi